Groenig rooien

kwaliteit in en uit de schuur!

Gaat u ook voor de optimale kwaliteit van de uien waar u het hele jaar zorgvuldig aan heeft gewerkt? En wilt u deze ook in juni nog met een optimale kwaliteit afleveren? Dan is nu wellicht het optimale oogstmoment aangebroken! Onderzoek van Uireka heeft aangetoond dat het voor de bewaarkwaliteit van de uien beter is om groenig te rooien.

groenig rooien

Zodra de uien zijn gestreken en het loof al voor 60% is afgestorven groeit er eigenlijk al niets meer bij.  Dus langer wachten om de laatste 1 of 2 ton erbij te krijgen, zou in de tarra weer teniet kunnen gaan zodat dit uiteindelijk een negatief resultaat geeft.

Afgelopen week waren sommige percelen er al aan toe om geoogst te worden. Door de weersomstandigheden was dit niet mogelijk. Voor de komende week wordt beter weer afgegeven. Tijd dus om de uien te rooien! Uiteraard zijn er uitzonderingen van percelen waarbij de uien nog overeind staan of net beginnen te strijken. Maar als je kijkt naar een optimale groei en optimaal oogstmoment dan kan het gros van de uien eruit.  Hieronder enkele beelden van percelen die nog te groen zijn of juist wel al  geoogst kunnen worden.

Wilt u ook nog een indicatie hebben van de partij uien dan kan er vrijblijvend een monster aangeleverd worden voor de hotbox. Hier worden de uien onder “slechte” omstandigheden bewaard (26 graden, 90-95% RV) gedurende een periode van 3 weken, waarna de tarrering plaatsvindt. Onder deze omstandigheden worden mogelijke problemen met bijv. bacterierot of fusarium sneller gesignaleerd dan onder droge omstandigheden.