(Zaai)uienoogst staat weer voor de deur

De eerste percelen zaaiuien zijn inmiddels geoogst en de verwachting is dat de komende weken de meeste zaaiuien geoogst gaan worden. Jaarlijks ontving u van ons een uitgebreide mailing per post met daarin tips en adviezen omtrent het oogsten, drogen en bewaren van uw uien.

Groenig rooien

Gezien de huidige situatie in het land waarbij droogte, hitte en trips een grote invloed heeft gehad op de ontwikkeling en groei van de uien, is het echter niet mogelijk hier een (landelijk) passend rooiadvies voor te geven. Waar wij u wel op willen wijzen is het volgende: mocht u de mogelijkheid hebben om de uien nog groenig te kunnen rooien, doe dit dan als het loof voor ongeveer 60% afgestorven is. Dit bevordert de bewaarkwaliteit van uw uien.

Wij vroegen Wim Waterman van Waterman Onions naar zijn ervaring met groenig rooien. “Wij hebben zeer goede ervaringen met enigszins groen rooien. De (huid)kwaliteit is aanzienlijk beter, de ui is beter bewaarbaar en beter bestand tegen sorteren, verpakken en verzenden. Uiteindelijk is het belangrijkste dat het product goed op de eindbestemming aankomt”, aldus Wim Waterman. Wel voegt hij er nog aan toe dat door het vroeg afsterven van het loof, het dit jaar in veel gevallen niet (meer) mogelijk is om groenig te rooien.

Wilt u graag advies over het rooien, neem dan contact op met ons verkoopteam.