Terugblik jubileumdagen De Groot en Slot
Samen vooruitkijken in de wereld van de ui
Ter ere van het 70-jarig bestaan organiseerden we een bijzonder jubileumweekend. Op vrijdag waren relaties uit de uiensector welkom op het symposium, op zaterdag openden we de deuren voor een feestelijke open dag voor familie, vrienden, buren en andere geïnteresseerden. In totaal bezochten zo’n 1.700 mensen ons bedrijf.
Tijdens het symposium stonden innovatie, klimaat en de toekomst van de uienteelt centraal. Directeuren Bas van den Hemel en Martin Slot blikten terug op zeven decennia uienzaadveredeling en lieten zien hoe data, precisielandbouw en kunstmatige intelligentie een steeds grotere rol spelen. Gastsprekers gingen in op klimaatverandering en de kansen van AI voor de landbouw. Ook werd de Innovatie Award 2025 uitgereikt en een samenwerkingsovereenkomst met het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) ondertekend. In de middag werden de bezoekers meegenomen in de wereld van de ui tijdens de Allium experience tour.
De dag erna maakten bezoekers tijdens de open dag kennis met de uienveredeling. In de hallen zagen zij tientallen rassen in alle soorten en maten en kregen zij uitleg over het veredelings- en productieproces. In het museum: 'de Boetzolder' konden mensen de geschiedenis van ons 70-jarig familiebedrijf beleven aan de hand van oude foto’s, materialen en verhalen. Het machinepark en de moderne technieken trokken veel bekijks. Er was ook veel belangstelling voor de andere ondernemingen die onderdeel uitmaken van het familiebedrijf.
Opvallend veel bezoekers kwamen uit de omgeving, vaak uit nieuwsgierigheid: “We wonen hier om de hoek en wilden nu wel eens zien wat hier allemaal gebeurt.” Anderen herkenden in het bedrijf een stuk eigen geschiedenis en spraken over hoe sterk de sector zich blijft ontwikkelen.
Het jubileumweekend voelde voor de directie en alle medewerkers als een groot compliment: "Zoveel belangstelling, mooie gesprekken en betrokkenheid. Na 70 jaar uienzaadveredeling kijken we met vertrouwen vooruit. Samen met telers, partners en de nieuwe generatie blijven we werken aan sterke rassen en een toekomstbestendige uienteelt".