Winnaars mooiste bewaarui

Hyroad en Red Ray vallen in de prijzen

Tijdens de themadag Uien in Dronten op 10 januari 2024 werd traditiegetrouw de prijs uitgereikt voor de mooiste bewaarui. Dit jaar vielen twee telers met een ras van De Groot en Slot in de prijzen. Maar hoe maak je kans op deze prijs? Welke voorbereidingen komen erbij kijken? Wij vroegen het aan Jan Pieter Smid en Joeri Koeman, de winnaars van dit jaar. 

1e prijs Hyroad

Jan Pieter Smid behaalde tijdens de Themadag uien de eerste plaats met het ras Hyroad. Maar dit heeft Jan Pieter niet alleen gedaan. Samen met zijn zoon Ruben van 13 jaar oud (te zien op de foto) is hij de box in gegaan om twee emmers met uien te verzamelen. Jan Pieter geeft aan dat meer uien niet nodig waren omdat het om een mooie partij ging. De klus was dan ook snel geklaard, binnen 40 minuten waren de emmers gevuld met een maat van net boven de 60 mm. 

De uien zijn voor dit seizoen vroeg gezaaid, op 20 april. Jan Pieter had gekozen voor geprimed uienzaad van het ras Hyroad en dat was goed terug te zien in de snelle en uniforme opkomst. Daarnaast zijn de uien mooi groen gerooid en voor de regen geladen. Je kunt dus wel stellen dat die goede start in de teelt de basis is geweest van deze winnende ui!

Maar wat is het geheim van (de) Smid? 
"Nadat de uien uit de box zijn gehaald hebben ze een weekje kunnen opwarmen op de zolder, niet te warm want dan is de overgang te groot", aldus Jan Pieter. Een dag voordat het bakje werd opgehaald heeft hij samen zijn kinderen het bakje zorgvuldig gevuld. Ook dochter Femke droeg haar steentje bij, zoals te zien is op de foto. "De uien zaten mooi in de huid, wat uiteraard een goed teken is, maar dat maakte het wel lastiger om het buitenste velletje eraf te halen. Dit was allemaal wel de moeite waard want de uien zijn bekroond met de titel mooiste bewaarui van Nederland", besluit Jan Pieter. 

 

Een goede voorbereiding is essentieel 
Winnaar Joeri Koeman neemt de wedstrijd ‘de mooiste bewaarui’ die jaarlijks tijdens de Themadag Uien en Dronten wordt gehouden, zeer serieus. Al een week voordat de wedstrijd plaatsvond haalde Joeri zo’n 60 kilo Red Ray (maat 60-63) uit de box. Zo hadden zijn uien nog een week de tijd om rustig op te warmen naar kamertemperatuur. Daarna volgde het selecteren  van de mooiste uien. Samen met oud medewerker Rein Dijkstra werden in een aantal uur de mooiste uien ertussenuit gezocht. Daarna volgde een secure klus: deze uien stuk voor stuk met een vergrootglas bekijken om verder te selecteren op formaat, vorm en kleur. Zeker met rode uien is het bijna ‘monnikenwerk’ om een mooi egaal gekleurde bak samen te stellen. Verder is ook het formaat van de uien belangrijk. Het is nl. beter om voor een iets fijner formaat te kiezen omdat dit beter en mooier in de bak past. 

Eenmaal klaar met hun nauwkeurige werkje hoorden de mannen ineens iets ‘knappen’ in de bak. Er was toch nog een velletje gesprongen! Was de opwarming dan toch iets te snel gegaan? Om te voorkomen dat er nog meer scheurtjes konden ontstaan werd de bak snel in de koele slaapkamer gezet. Deze ‘redding’ heeft meer scheurenleed voorkomen en ervoor gezorgd dat Red Ray een mooie welverdiende tweede prijs heeft gewonnen.

collage